Moja budućnost! Moj izbor!
  • English
  • Bosanski
  • Türkçe

Dr İbrahim Kalın: Odnosi između Islama i Zapada, i budućnost

Dr İbrahim Kalın: Odnosi između Islama i Zapada, i budućnost

Datum

Četvrtak, Januar 25, 2018 - 16:30

Internacionalni univerzitet u Sarajevu ima zadovoljstvo pozvati vas na predavanje dr. Ibrahima Kalina, glasnogovornika predsjednika Turske, pod naslovom: "Odnosi između Islama i Zapada, i budućnost".

Predavanje je otvoreno za javnost.

Dr. Ibrahim Kalin, biografija

Ibrahim Kalin je profesor u Centru za muslimansko-hriscansko razumijevanje princa Alwaleeda Bin Talala na Univerzitetu Georgetown. Dodiplomske studije je zavrsio na Univerzitetu u Istanbulu, a doktorsku titulu stekao na Univerzitetu George Washnington.

Kalin je objavio veliki broj radova na temu islamske filozofije i odnosa izmedju Islama i Zapada. Jedna od njegovih najvažnijih publikacija je knjiga: "Znanje u kasnijoj islamskoj filozofiji: Mulla Sadra o postojanju, intelektu, i intuiciji" (Oxford, forthcoming, 2009). Njegova knjiga Islam i Zapad bila je nagrađena 2007. godine od strane udruženja turskih pisaca kao najbolja knjiga. Takođe, dao je svoj doprinos za nekoliko enciklopedija poput: drugo izdanje MacMillan Encyclopedia of Philosophy, drugo izdanje Encyclopedia of ReligionBiographical Encyclopedia of Islamic Philosophy i Oxford Encyclopedia of the Islamic World.

Kalin je predavao o savremenim pitanjima u mnogim dijelovima svijeta i jako mnogo putovao po islamskim i zapadnim zemljama. Prije nego što je počeo raditi na Univerzitetu Georgetown, radio je kao profesor na Odsjeku za studije religije na Koledžu svetog krsta (College of the Holy Cross).  Kalin je takođe direktor-osnivač Fondacije za politička, ekonomska i drušvena istraživanja SETA u Ankari, Turska.

 

  • English
  • Bosanski
  • Türkçe
Dr Ibrahim Kalın