Moja budućnost! Moj izbor!
  • English
  • Bosanski
  • Türkçe

Koncert - Barokni užitak

Koncert - Barokni užitak

Datum

Četvrtak, Decembar 25, 2014 - 15:30

Koncert - Barokni užitak

U organizaciji ELIT studijskog programa, FASS

Hana Alivodić


Hana Alivodić završila je studij laute na čuvenoj Schola Cantorum Basiliensis specijalizovanoj za ranu muziku. Studiranje u švajcarskom Bazelu omogućilo joj je da se uveže sa drugim mladim muzičarima koji gaje istu ljubav prema muzici srednjeg vijeka, renesanse i baroka.

Rođena je u Hrvatskoj, odrastala u Crnoj Gori, školovala se u Švajcarskoj, a sada živi u Bosni i Hercegovini. Hana Alivodić jedna je od rijetkih muzičara s područja Zapadnog Balkana koja svira lautu. Nastupala je u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, kao i u zemljama regiona. Poslije četvorogodišnjeg studiranja u Švajcarskoj, Hana Alivodić je došla u Sarajevo. Student je na studijskom programu Psihologije IUS-a. 

Ova mlada lautistkinja svirala je u mnogim evropskim zemljama – Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Švajcarskoj, a u skorije vrijeme i u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.
Lauta ili lutnja je žičani instrument i potiče od arapskog al'ud-a kojeg su Mauri donijeli u Španiju prije više od 1.300 godina tokom osvajanja Pirinejskog poluotoka. Ubrzo potom lauta je 'osvojila' Evropu. Tokom renesanse, mijenjanjem stilova i ukusa u muzici i uopšte u umjetnosti, ovaj instrument dobivao je sve više žica i konačno se razvio do izgleda 24-ožične njemačke barokne laute. 

  • English
  • Bosanski
  • Türkçe