Moja budućnost! Moj izbor!
  • English
  • Bosanski
  • Türkçe

Najčešća pitanja i odgovori

Najčešća pitanja i odgovori

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo službeno je odobrilo rad IUS-a 2004. godine. Internacionalni univerzitet u Sarajevu upisan je u registar akreditiranih visokoškolskih ustanova kod Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine. Ministarstvo obrazovanja Republike Turske također je službeno uvrstilo IUS u Katalog prijemnih ispita za visokoškolske ustanove (YÖK ÖSS).
Internacionalni univerzitet u Sarajevu pridruženi je član Evropske asocijacije univerziteta (European University Association) od 2014. Evropska asocijacija univerziteta predstavlja i podupire visokoobrazovne ustanove u 46 zemalja. EUA ima ključnu ulogu u oblikovanju evropskog sistema visokog obrazovanja i istraživanja. Najveća je oranizacija univerziteta koja okuplja visokoškolske ustanove koje su dio Evropske unije. 
IUS je također je član Međunarodne univerzitetske asocijacije (International Association of Universities). Međunarodnu univerzitetsku asocijaciju je osnovao UNESCO 1950. Univerziteti iz 120 različitih država članovi su ove prestižne asocijacije. 
Nevladina organizacija Evropski pokret BiH dodjelila je IUS-u prestižnu nagradu “Evropski univerzitet i poslodavac godine” u kategoriji zemalja Zapadnog Balkana 2014 godine.
Mobilnost studenata omogućena je putem programa ERASMUS i Mevlana u okviru kojih studenti mogu obavljati razmjenu sa drugim visokoškolskim ustanovama. Internacionalni univerzitet u Sarajevu potpisao je mnoge ugovore sa različitim univerzitetima iz Bosne i Hercegovine, Turske, Sjedinjenih Država, Australije, Italije, Latvije, Slovenije, Malezije, Pakistana, Poljske i drugih država. Ugovori o saradnji također omogućavaju veću mobilnost studenata. IUS primjenjuje Evropski sistem za prijenos bodova (European Credit Transfer System - ECTS) što olakšana mobilnost studenata koji prelaze na IUS sa drugog univerziteta ili odlaze sa IUS-a radi nastavka svog obrazovanja u druge države. 
Nastavni plan i program na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu u prvoj godini općeg je karaktera, te obuhvata univerzitetske predmete zajedničke za sve studijske grupe. Na IUS-u je omogućen fleksibilan odabir izbornih predmeta kao i prelazak sa jednog Fakulteta ili studijskog programa na drugi. U skladu sa modelom 4+1+3, dodiplomsko školovanje na IUS-u traje 4 godine, postdiplomsko 1 godinu i doktorsko najmanje 3 godine. Koncept nastave se organizuje primjenom interdisciplinarnih metoda i sistema kontinuiranog ocjenjivanja. Ponosni smo na ambijent u kojem svaki student ima mogućnost izbora vlastitog usmjerenja te mogućnost razvijanja odgovarajuće komunikacijske vještine, timskog rada i liderskih ambicija. 

IUS svake godine uspješno organizuje testiranje za stipendije za sve maturante iz Bosne i Hercegovine.

Spomenuti test nije samo šansa da se osvoji stipendija, već je i prilika da budući studenti pokažu svoje znanje i sposobnosti. Ispit se sastoji od pitanja iz općeg znanja i matematike, a stipendije se dodjeljuju kandidatima na osnovu ostvarenih rezultata. Najniža stipendija koja se može osvojiti kroz test općeg znaja i matematike iznosu 40%, a najveća 100% od ukupnog iznosa školarine na godišnjem nivou.

Prema novom pravilniku o stipendiranju, stipendije se dodijeljuju na vremenski period od 5 godina. Ako student ne diplomira u tom periodu, stipendija se fiksira na 50%, neovisno od početne vrijednosti stipendije. Test nije obavezan, ali je preporučljiv za sve bosanskohercegovačke studente, budući da je on način na koji oni mogu sebi obezbijediti stipendije (tj. popust) za studiranje na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Na primjer, 2017. godine, IUS je dodijelio više od 1000 stipendija za najbolje učenike. Zapravo, prosječna stipendija na IUS-u, za 2017. godinu, iznosi 65%.

Samo studenti koji su nosioci pune (100%) stipendije su obavezni održavati akademski uspjeh na dovoljnom nivou, koji kada se izmjeri putem skale kumulatiovnog prosjeka CGPA (Cumulative Grade Point Average), treba biti na 2,75, od maksimalnih 4.00.

Studenti koji primaju pune stipendije ne plaćaju školarinu u Pripremnoj školi engleskog jezika za prvu godinu.

Sva nastava na IUS-u se izvodi na engleskom jeziku. Studenti bez dovoljnog znanja tog jezika pohađaju intenzivni program u sklopu IUS-ove Škole engleskog jezika. 
Studenti dolaze iz sljedećih zemalja: Turska, Bosna i Hercegovina, Libija, Palestina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Iran, Sirija, Rusija, Kina, Kuvajt, Etiopija, Njemačka, Gana, Libanon, Sudan, Indonezija, Egipat, Jordan, Brunei, Irska, Švedska , Jemen, Pakistan, Afganistan, Alžir, Tanzanija, Kirgistan, Uzbekistan, Azerbajdžan, Fidži, Nizozemska, Saudijska Arabija, Albanija, Kanada, Malezija, Čad, Mauritanija, Trinidad i Tobago, Burkina Faso, Uganda, Brazil, Maroko, Kenija.
Da, IUS nudi smještaj svojim studentima u dva studentska doma (muškom i ženskom). U okviru domova, sobe su dvokrevetne i petokrevetne. Na kampusu IUS-a se nalaze dvije kafeterije i jedan veliki restoran koji studentima služi raznovrsna jela po pristupačnoj cijeni. U blizini kampusa se također nalaze i drugi restorani i kafići gdje se hrana može poručiti po prihvatljivim cijenama.
Kampus IUS-a je ograđen i nudi sigurnosnu zaštitu pod fizičkim i video nadzorom puna 24 sata.
Posebna pažnja usmjerena je na sportske sadržaje koji se nalaze u sklopu IUS-a. Postoje sljedeći unutrašnji sportski tereni: sportska sala za košarku, odbojku i mali nogomet, prostor za stoni tenis, fitnes centar za žene i muškarce, taekwondo prostor i prostor za Jujitsu. Fitness, Taekwondo i treninzi drugih borilačkih sportova održavaju se uz pomoć profesionalnih instruktora i studenata sportista. Sportske aktivnosti na IUS-u su važne zbog psiho-fizičkog razvoja naših studentata. Neki od naših studenata učestvovali su na regionalnim i međunarodnim takmičenjima čime su obogatili svoje međunarodno iskutvo te afirmirali IUS. U okviru Kampusa IUS-a, također postoje vanjski sportski teren za nogomet.
Kampus IUS-a se nalazi 5 km od Aerodroma Sarajevo. Na kampus se može stići tramvajem koji saobraća između Baščaršije i Ilidže. Od tramvajske stanice Ilidža do kampusa se stiže pješke za 10 minuta, odnosno za 5 minuta autobusom koji saobraća između Ilidže i Hrasnice, odnosno između Ilidže i Sokolović Kolonije. Taksi služba često je dostupna na ulazu u kampus IUS-a. Usluge taksi službe u Sarajevu relativno su jeftine.
Sva konkretna pitanja vezana za upis možete uputiti prema Studentskoj službi IUS-a pozivom na broj 033 957 175 ili slanjem emaila na: ehadzibegovic@ius.edu.ba

 


Informacije o IUS-u možete dobiti i našoj web stranici www.ius.edu.ba ili pozivom na broj 033 957 100. Također možete posjetiti naš Kampus na Ilidži, Sarajevo, ulica Hrasnička cesta 15.