Moja budućnost! Moj izbor!
  • English
  • Bosanski
  • Türkçe

Život u Sarajevu

Život u Sarajevu

Život u Sarajevu

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine. Broj stanovnika je nešto manji od pola miliona, što ga ujedno čini i najvećim gradom u državi.

Grad ima dugu i bogatu historiju koju su obilježile mnoge različite kulture. Imajući to u vidu, Sarajevo i njegovi stanovnici ponose se tradicionalnom vjerskom raznolikošću, jer u ovom gradu stoljećima zajedno žive muslimani, pravoslavci, katolici i jevreji.

Sarajevo je grad koji obuhvata najbolje od Istoka i Zapada i rijetko se igdje na svijetu može naći da se pravoslavna i katolička crkva, džamija i sinagoga udaljenosti koju je lahko prepješačiti. Najveći svjetski izdavač knjiga i digitalnih medija, Lonely Planet, proglasilo je Sarajevo jednim od deset najboljih gradova koje je trebalo posjetiti u 2010. godini.

Historija

Područje Sarajeva kontinuirano je naseljeno još od neolitika. Najpoznatiji primjer neolitskog naselja na sarajevskom području je kultura Butmira iz koje su pronađeni unikatne keramički radovi.

Sljedeći istaknuti stanovnici Sarajeva bili su Iliri koji su većinu zapadnog Balkana smatrali svojom domovinom. U 9. stoljeću Iliri su poraženi od Rimljana koji su zauzeli područje Bosne i Hercegovine. Naseljenici koji su slijedili poslije Rimljana bili su Slaveni u 7. stoljeću.

Moderni grad Sarajevo kakav ga danas poznajemo nastao je u 15. stoljeću, nakon što ga je osvojilo Osmansko carstvo. Prvi osmanski guverner provincije Bosne, Isa-Beg Ishaković, pretvorio je naselje u grad tako što je izgradio brojne ključne objekte, uključujući džamiju, zatvorenu pijacu, javno kupatilo, hostel i, naravno, dvorac guvernera (" Saraj ") što je gradu dalo današnje ime. Sa poboljšanjima je Sarajevo brzo preraslo u najveći grad u regiji. U svom vrhuncu Sarajevo je, nakon samog Istanbula, bio najveći i najvažniji osmanski grad na Balkanu.

Ali to se promijenilo 1697. godine kada je princ Eugen Savojski napao na Sarajevo, zapalivši grad. U samo jednom danu gotovo cijeli grad je uništen. Grad je kasnije obnovljen, ali nikad se nije u potpunosti oporavio od uništenja.

1878. Austro-Ugarsko Carstvo pokorilo je Bosnu i Hercegovinu i potpuno je pripojilo 1908. Sarajevo je industrijalizirala Austro-Ugarska, koja je grad koristila kao mjesto za testiranje novih izuma, poput tramvaja, prije nego što ih je postavila u Beču.

Tijekom 20. stoljeća Sarajevo je nekoliko puta privlačilo međunarodnu pažnju: 1914. godine mjesto atentata na nadvojvodu Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju pokrenulo je Prvi svjetski rat, dok je sedamdeset godina kasnije postalo grad domaćinom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Sarajevo je također prošlo najdužu opsadu u vojnoj historiji nakon Drugog svjetskog rata tokom agresije srpskih snaga 1992.-1995.

Danas je grad potpuno oporavljen i predstavlja veliko središte kulture i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Zanimljivosti

Sarajevo je imalo uličnu rasvjetu prije Beča, jer su Austrougari sumnjali u sigurnost električne energije i smatrali su pametnijim da ga prvo testiraju u kolonijama. Sarajevo je ujedno bio i prvi grad u Europi i drugi grad na svijetu koji je imao cjelokupnu operativnu električnu tramvajsku mrežu koja prolazi kroz grad, a prvi je bio San Francisco.

 

Šta vidjeti

Stari grad Baščaršija - kaldrmisane ulice, džamije i trgovine orijentalnog stila u srcu grada; Latinska ćuprija - lokacija atentata na nadvojvodu Franza Ferdinanda koji je potaknuo početak Prvog svjetskog rata; Vrelo Bosne - izvor rijeke Bosne, prekrasan park i izletište; Vijećnica (Gradska vijećnica); Gazi Husrev-begova džamija - jedan od najboljih primjera osmanske arhitekture na svijetu; Morića han - jedina sačuvana osmanska gostionica u Sarajevu; Sebilj (česma); Bosanski historijski muzej - prikazuje pokretni prikaz opsade Sarajeva od 1992. do 1995 .; Zemaljski muzej - prikaz prirodne i ljudske historije Bosne i Hercegovine; Tunel spasa Sarajevo - izgrađen tokom opsade Sarajeva kako bi spojio grad sa slobodnom teritorijom; Muzej Alije Izetbegovića - muzej prvog bosanskohercegovačkog predsjednika...

Prevoz

Centar Sarajeva je prožet tramvajskom mrežom. Postoji sedam tramvajskih linija, pet trolejbuskih linija i brojne autobuske linije. Vozne karte treba kupiti unaprijed na kioscima (koštaju 1,60 KM) ili od vozača, gdje koštaju nešto više (1,80 KM). Vozne karte je potrebno ovjeriti nakon ulaska u vozilo.

Glavna željeznička stanica u Sarajevu nalazi se na sjevernom dijelu grada. Glavna autobuka stanica nalazi se odmah pored željezničke stanice. Sarajevski aerodrom je relativno mali i nalazi se oko 10 kilometara od centra grada.

Klima

Sarajevo ima kontinentalnu klimu, leži između klimatskih zona centralne Evrope na sjeveru i mediteranske na jugu. Prosječna godišnja temperatura je 9,5 ° C, a januar je najhladniji mjesec u godini, a juli najtopliji. Prikladni klimatski uvjeti omogućili su procvat zimskih sportova u regiji, o čemu svjedoče Zimske olimpijske igre 1984. godine koje su proslavljene u Sarajevu.

Prosječna temperatura u Sarajevu: 9,5 C C

Prosječna temperatura zimi u Sarajevu: -1,3 C

Prosječna temperatura u Sarajevu ljeti: 19,1 C

 

You can find the city guide hand book "Life in Sarajevo Guide" here. (Turkish avaliable only).