Moja budućnost! Moj izbor!
 • English
 • Bosanski
 • Türkçe

Cijene i stipendije

Cijene i stipendije

Škola engleskog jezika (ELS)

Međunarodni studenti

BH državljani

Turski državljani

4,000.00 Eura

5,000.00 KM

22,000.00 TL

 1. Uključuje knjige za prve četiri sesije.
 2. Ne uključuje naknade za obrazovni materijal i ostale troškove nakon prve četiri sesije.
 3. Naknada za ljetnju sesiju ELS-a je 600 eura za sve studente.
  * Navedene cijene školarina primjenjive su samo za nove upisane studente u 2020/2021 akademskoj godini. Svi ostali studenti koji su započeli studije prije 2020/2021 akademske godine nastavit će s planom plaćanja navedenim u ugovorima o studiranju.

IUS i njegov osnivač (Fondacija za razvoj obrazovanja, Sarajevo) s ponosom nude različite stipendije i plaćanje školarine uspješnim mladim liderima, poduzetnicima, obećavajućim mladim akademicima i umjetnicima, ovisno o raspoloživosti u bilo kojoj akademskoj godini.

Studenti iz Bosne i Hercegovine Balkana

Više informacija potražite na: https://stipendija.ius.edu.ba

Studenti iz Turske

Turski studenti se prijavljuju za stipendije putem YKS ispita. Za više informacija o mogućnostima stipendiranja za student iz Turske, posjetite: https://aday.ius.edu.ba/burs-imkanlari-ve-ucretler

Studenti iz ostalih zemalja

Kandidati koji nisu iz Bosne i Hercegovine ili Turske mogu se prijaviti za stipendiranje putem elektronskog obrasca za prijavu putem sljedećeg linka:

KLIKNI ZA PRIJAVU

Nakon što se popuni obrazac i dostavi potrebna dokumentacija, posebno formirana Komisija donosi odluku o iznosu stipendije.

Održavanje stipendija (za dodiplomski program)

Stipendije dodijeljene za dodiplomski studij osiguravaju se u trajanju od pet (5) godina, bez obzira na akademski uspjeh studenata. Izuzetak od ovog pravila su studenti sa 100% stipendijom, koji moraju održavati minimalni nivo CGPA na 3.00. Jednom kada se CGPA smanji ispod 3.00, stipendija se smanjuje na 75% i zadržava se kao takva u preostalom periodu (definiranom gore). Ukoliko student nije uspio da diplomira u roku od pet godina redovnog studija, stipendija mu se fiksira na 50% do završetka studija (bez obzira na prethodno dodijeljeni postotak).

Školarina za master studije na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS):

Program kliničke psihologije     5000 eura
Program genetike i bioinžinjeringa    3500 eura
Poslovna administracija (MBA)    3500 eura
Svi ostali master programi    3000 eura

* Navedene cijene školarina primjenjive su samo za nove upisane studente u 2020/2021 akademskoj godini. Svi ostali studenti koji su započeli studije prije 2020/2021 akademske godine nastavit će s planom plaćanja navedenim u ugovorima o studiranju.

KANDIDATI IZ BOSNE I HERCEGOVINE

Molimo kontaktirajte gospođicu Merimu Dlakić na mdlakic@ius.edu.ba ili posjetite našu Studentsku službu lično za detaljnije informacije.

KANDIDATI IZ DRUGIH ZEMALJA

Click here for online application!

Napomena: Iako su master programi na IUS-u 60 ECTS / jednogodišnji programi, primljeni kandidati imaju dvije godine da program završe na sljedeći način::
1. godina: Svi predmeti trebaju biti uspješno položeni. (Ovo može uključivati i tezu jer je program predviđen za završetak u jednoj godini)
2. godina: Ako su neki predmeti preneseni u 2. godinu, studenti će plaćati naknadu od 400 eura po predmetu semestralno. REgistracija teze u drugoj godini studija se ne plaća.
3 godine i više: Ukoliko je preostalo još predmeta, primjenjuje se ista cijena od 400 eura po predmetu po semestru. Ako student prenese tezu u treću godinu, dužan je platiti naknadu u iznosu od 500 eura po semestru.

 

Cijena za doktorske studije na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) iznosi 7.500 EUR. Iako IUS primjenjuje trogodišnju strukturu doktorata (180 ECTS), studenti s valjanim izgovorima mogu produžiti studij za jednu godinu bez dodatnih troškova školovanja. Nakon 4. godine obračunat će se dodatni troškovi.

Doktorski studij na IUS-u je struktuiran kao trogodišnji program - 180 ECTS.

APLICIRAJ

 

Popust za najbližu rodbinu :Studenti koji studiraju na IUS-u, a koji imaju braću i sestre koji studiraju u nekoj od institucija koje je osnovala Fondacija za razvoj obrazovanja u Sarajevu (s izuzetkom KidIUS-a), imaju pravo na dodatno smanjenje školarine do 10% (od ukupne školarine). Ovo pravilo se primjenjuje na studente sa postotkom stipendije manjim od 50%.

Studenti iz Bosne i Hercegovine

Državljani BiH imaju dvije mogućnosti finansiranja studija na IUS-u:

Opcija 1: Plaćanje pune školarine prije početka zimskog semestra tekuće akademske godine
Ako student odluči platiti puni iznos godišnje školarine prije početka zimskog semestra u određenoj akademskoj godini, dobiva dodatnih 5% popusta na svoju cijenu školarine.

Opcija 2: Plaćanje putem studentskog zajma u ZiraatBank BH
Studenti koji odluče finansirati svoje studije na IUS-u putem studentskog zajma dostupnog u ZiraatBank BH, trebali bi slijediti sljedeće korake:

 • Prije potpisivanja / obnavljanja ugovora o studiju pripremite dokumentaciju potrebnu za prijavu zajma:
 • obrazac zahtjeva za kredit dostupan u ZiraatBank (koji se sastoji od zahtjeva i administrativne zabrane ovjerene u instituciji u kojoj podnositelj zahtjeva ostvaruje mjesečni prihod);
 • kopija lične karte i potvrde o prebivalištu (CIPS);
 • tri posljednje platne liste;
 • kopije zadnja tri bankovna izvoda (gdje podnosilac zahtjeva prima platu);
 • JS310 obrazac;
 • ugovor o radu (za one zaposlene u privatnom sektoru).
 • Nakon potpisivanja ugovora o studiju na IUS-u, student će dostaviti gore navedene dokumente zajedno s ugovorom u bilo koju poslovnicu ZiraatBank BH;
 • Maksimalni iznos zajma je 80% godišnje školarine, a preostalih 20% student mora uplatiti IUS-u prilikom potpisivanja ugovora o studiju;
 • Nakon odobrenja banke za kredit, IUS se obavještava i realizuje se transakcija kojom je student ispunio svoje finansijske obveze prema IUS-u za određenu akademsku godinu.

Rok za prijavu studentskih kredita je 5 radnih dana od potpisivanja studijskog ugovora.

Studenti iz Turske

For detailed instructions, click on the link (https://aday.ius.edu.ba/odeme-yontemleri)

Međunarodni studenti

Smjernice za međunarodne studente:

 • Prijavite se na IUS putem https://apply.ius.edu.ba
 • Nakon što ste obaviješteni o rezultatima aplikacije i stipendije (ako je primjenjivo), dužni ste platiti 50% definirane školarine (umanjene za iznos stipendije) kako bi se postupak dobijanja vize mogao pokrenuti. Ostatak školarine bit će uplaćen po dolasku u Bosnu i Hercegovinu.

U narednim godinama studija, studenti koji budu primljeni putem elektronskog sistema apliciranja moći će birati jednu od dvije opcije:

 • Plaćanje u dvije jednake rate - svaka prije postupka prijave za naredni semestar, i
 • Plaćanje cijelog iznosa godišnje školarine prije početka akademske godine s dodatnim popustom od 5%.

Napomena: Studenti koji se prijavljuju putem konsultanata/posrednika dužni su izmirivati svoje finasijske obaveze u skladu sa smjernicama dobijenim od posrednika.

Plaćanje u Bosni i Hercegovini (račun BAM)

Primalac: Internacionalni univerzitet u Sarajevu / International University of Sarajevo
Bankovni račun: 186-000-101-184-5242 (KM)

Međunarodno plaćanje (EURO RAČUN):

Primalac: International University of Sarajevo
Naziv i adresa banke: Ziraatbank BH d.d.
Adresa: Zmaja od Bosne 47c, 71000 Sarajevo Bosna i Hercegovina
SWIFT kod banke: TZBBBA22
IBAN KOD (RAČUN EUR): BA39 186000-1611-8450-47

Za dodatne informacije obratite se Službi za finasije i ekonomska pitanja.

Važna napomena

Kada plaćate bankovnim prijenosom, u opisnom odjeljku obavezno treba upisati "Puno ime i prezime studenta" i "studentski ID broj ili matični broj".

Za međunarodna plaćanja obavezna je upotreba "OUR" opcije.